Cancerul de col uterin
Descriere Cancerul de col uterin:
Cancerul de col uterin reprezinta o boala cronica grava, de mare importanta medico-sociala. Cand este depistata in stadii avansate, prezinta o evolutie foarte severa. Neoplasmul colului este principala cauza de deces al populatiei feminine, ocupand locul al doilea ca frecventa, pe primul loc aflandu-se cancerul sanului. 44% din totalul neoplaziilor feminine sufera de cancer de col uterin
Romania se afla pe primul loc in europa cu o mortaIitate destul de crescuta, din cauza cancerului de col uterin. Intalnim anual aproximativ un numar de 2800 de noi cazuri, 1500-1600 decese si peste 15 000 de persoane diagnosticate cu cancer de col uterin. Incidenta cancerului de col in Romania ultimilor ani a fost cuprinsa intre 21,29 % (1990) si 24,74 % (1996). Intre anii 1961 si 1996 s-a inregistrat o dublare a ratei mortalitatii specifice datorate cancerului de col (de la 7,99 % la 13,8 %), in special la varste cuprinse intre 25 si 34 ani (crestere continua dar permanenta) 45 si 54 ani, 55 si 64 ani (o tendinta de descrestere a incidentei cancerului de col si o relativa stationare a evolutiei acestuia). Rata medie a cresterii mortalitatii datorate cancerului de col este de 0,15 % pe an. Colul uterin se poate diagnostica cu usurinta clinic prin doua metode: colposcopic si citologic. In mod normal, toate aceste investigatii ar trebui sa duca la descoperirea maladiei in faze incipiente (stadiul 0), care pot fi vindecate in proportie de 100%. Din nefericire pentru omenire un studiu recent efectuat ne dezvaluie faptul ca la noi in tara depistarea cancerului colului uterin in stadii curabile este nesatisfacatoare.
Factori de risc Cancer de col uterin:
In prezent, cauzele cancerului de col uterin nu sunt cunoscute. In schimb cunoastem factorii favorizanti care ajuta la dezvoltarea cancerului de col uterin: fiind recunoscuti. Acesti factori au o actiune complexa, concomitenta si succesiva:
a) factorii ce apartin mediului inconjurator;
b) factorii ce tin de gazda.
Alti factori care permit dezvoltarea cancerului de col uterin sunt:
- femeile care au inceput o viata sexuala la o varsta frageda;
- femeile care au intretinut relatii sexuale cu mai multi barbati si care au avut mai mult de 5 sarcini.
Fumatul este si el un factor de risc important. Cancerul de col uterin poate apare si la femeile care au administrat in timpul sarcinii dietilstilbestrol. Cancerul de col nu tine cont de varsta pacientului, astfel incat el se poate dezvolta oricand. Cancerul in situ (limitat la locul de origine) are un varf de incidenta intre 30 si 40 de ani.
Simptome Cancer de Col uterin:
Principalele simptomele ale cancerului de col uterin, se dezvolta deobicei, in momentul in care boala este intr-un stadiu destul de avansat. In cazul in care se manifesta urmatoarele simptome este necesar de consultat un medic ginecolog:
1. Dureri si sangerari in timpul contactului sexual
2. Sangerari vaginale anormale
3. Dureri de spate
4. Secretii vaginale neobisnuite
5. Dureri pelviene
6. Sangerari dupa ce ai intrat la menopauza
7. Menstruatie abundenta si de lunga durata.
Diagnostic Cancer de col uterin:
1.Examenul clinic ginecologic reprezinta cea mai complexa investigatie, care are rolul de a depista din timp cancerul de col uterin sau chiar a leziunilor precursoare. Acest examen include:
Anamneza implica:
•varsta persoanei bolnave
•antecedente familiale de cancer de col uterin:
•antecedente personale obstetricale: numarul sarcinilor si al nasterilor la o varsta foarte tanara, numarul avorturilor, etc;
•varsta menarhei, debutul activitatii sexuale, varsta la prima casatorie, casatorii multiple;
•antecedente patologice: infectii locale (trichomonas, chlamydia, infectii virale, etc.);
•antecedente de leziuni cervicale diagnosticate anterior, tratate sau nu;
•examinari profilactice oncologice (clinice, citologice, colposcopice);
•simptome deosebite din sfera genitala: sangerari anormale pe ale vaginala, spontane sau la act sexual; leucoree si caracterul acesteia; durere pelvina, simptom tardiv in CCU.
2.Examinarea pe masa ginecologica. Examenul vaginal digital combinat cu palparea abdominala, examenul vaginal cu valve.
3.Examinarea rectala;
4.Prelevarea de secretii pentru examenul citologic;
5.Colposcopia - prezinta o evaluare imediata;
6.Biopsia - in cadrul leziunilor suspecte;
7.Inspectia mamara si palparea .
Tratament cancer de col uterin:
Cancerul de col uterin poate fi tratat prin urmatoarele metode: de inghetare (crioterapie), vaporizare cu laser, indepartarea cu ajutorul unei sarme (LEEP) sau folosind un bisturiu. Tipul de tratament al cancerului de col depinde de un numar de factori pe care medicul trebuie ii explice pacientului. Cancerul de col care este invaziv va fi tratat chirurgical sau cu ajutorul radioterapiei. Exista unele persoane care necesita chimioterapie.
Cancerul de col uterin - tratamentele interne cu zeolit si-au dovedit eficienta in tratarea cancerului Se tin cure cu o durata de 90 de zile
|