Cancerul de prostata
Descriere Cancer de prostata:
Cancerul de prostata este cea mai frecventa forma de cancer care apare la barbati. Incidenta bolii creste odata cu inaintarea in varsta, afectiunea intalnindu-se, insa, chiar si in randul barbatilor tineri. Diagnosticat precoce, cancerul de prostata este vindecabil. Cancerul care se intinde dincolo de tesutul prostatic nu mai are nici o sansa de vindecare. In schimb el poate fi fi tinut sub control pentru multi ani. Cu ajutorul tratamentelor disponibile, majoritatea barbatilor care au cancer si acesta s-a extins dincolo de prostata au o expectanta de viata de cinci ani sau mai mult.
Prostata este o glanda din sistemul reproducator masculin care ajuta la producerea lichidului din care este alcatuita sperma. Glanda este de forma unei nuci. Se afla sub vezica urinara a barbatului si inconjoara partea superioara a uretrei, tubul prin care circula urina de la vezica. Functionarea prostatei este reglata cu ajutorul testosteronului (hormon sexual masculin produs de testicule). Cancerul de prostata reprezinta o grava problema de sanatate in majoritatea tarilor civilizate. Boala este rar intalnita la barbatii sub 50 de ani, insa expertii considera ca majoritatea varstnicilor au cel putin urme de cancer prostatic. Din motive nedeslusite nici pana in prezent, barbatii afro-americani au un risc crescut de a dezvolta aceasta boala si prezinta cea mai mare rata de deces cauzata de acest cancer.
Cancerul de prostata se dezvolta de obicei in zona periferica urmand in ordine descrescatoare zona de tranzitie si zona centrala. Cele mai multe cresc usor, capsula reprezentand un baraj temporar. Localizarea nodulului canceros la nivelul bazei sau apexului faciliteaza extensia extracapsulara datorita minimei rezistente a capsulei la acest nivel. Alte puncte slabe care ajuta la extensia precoce in spatiul periprostatic sunt jonctiunea prostato-uretrala si locurile de patrundere ale nervilor si vaselor. Invazia locoregionala afecteaza uretra, trigonul si orificiile ureterale, veziculele seminale si rare ori rectul .
Cauze Cancer de prostata:
Exista mai multe teorii cu privire la etiologia cancerului de prostat, insa nici una nu este unanim acceptata. Pe langa factorii de risc (varsta, rasa, factori de mediu, istoria familiala). Un rol deosebit de important este detinut de modificarile echilibrului hormonal la barbatul trecut de 50 ani.
Frecventa afectiunii creste odata cu inaintarea in varsta, incidenta maxima fiind intre 60 si 80 ani. Tumora devine manifesta totusi numai in 10- 20% din cazuri intre 60- 70 ani si in 20 – 40% din cazuri la barbati peste 70 ani. In jurul varstei de 70 ani reprezinta cea mai frecventa tumoră maligna a barbatului .
Este totodata cea mai frecventa localizare in cancerele urogenitale la sexul masculin.
Simptome Cancer de prostata:
Cancerul de prostata este asimptomatic in primele stadii, insa poate fi descoperit intamplator de medic in timpul unui control de rutina in urma examenului digito-rectal.
Semnele si simptomele prezente in cancerul de prostata includ: polakiurie(nevoia de a uina in mod frecvent) mai ales in timpul noptii; disurie(dificultate de a urina); prezenta de sange in urina sau in sperma; durere perineala (perineu = regiune cuprinsa intre organele genital externe si anus), insotita de senzatia de corp strain in rect; scaderea cantitatii de urina (oligurie) precum si a presiunii jetului de urina; ejaculare dureroasa.
Aceste simptome pot fi insotite de marirea de volum a ganglionilor inghinali, dureri lombo-sacrate, dureri osoase.
Prezenta oricaruia din aceste simptome si semne la o persoana peste 65 de ani ar trebui investigata de catre un medic.
Diagnostic Cancer de prostata:
Este necesar ca o persoana sa consulte un medic de specialitate daca prezinta urmatoarele lucruri:
- In cazul in care pacientul are dificultati de mictionare, medicul va examina prostata pentru a determina daca este marita, inflamata datorita unei infectii sau daca este prezenta o tumora;
- Dureri ingrozitoare de spate in regiunea lombara, pelvis, regiunea superioara a coapselor sau alte oase. Durerile permanente fara o explicatie medicala necesita consultarea de urgenta a unui medic. Durerea in aceste zone poate avea diferite cauze, dar poate fi cauzata si de metastazele osoase ale cancerului de prostata,
- Pierderea excesiva in greutate.
Pentru diagnosticarea de Cancer de prostata sunt necesare doua teste initiale: tuseul rectal (medicul palpeaza prostata prin rect pentru a afla daca este indurata sau prezinta denivelari cunoscute sub numele de noduli) si testul de sange utilizat pentru a detecta o substanta secretata de prostata numita antigen specific prostatei - PSA. Cand sunt utilizate simultan, aceste teste pot detecta anomalii care pot sugera prezenta unui cancer de prostata.
Tratament Cancer de prostata:
Pana in prezent, s-au indicat doua tratamente folosite cu succes in cancerul de prostata: interventia chirurgicala si radioterapia (iradierea externa si brahiterapia). Pentru stadii avansate de cancer de prostata, este indicata chimioterapia pe baza de taxan.
Alegerea tratamentului se face de catre pacient. Acesta va decide, cu ajutorul medicului, al familiei si al retelei de suport.
In studiile de medicina experimentala, tratamentele cu zeolit aplicate in tumorile maligne ale prostatei (adenocarcinoame) au avut o eficienta extraordinara. In multe cazuri, administrarea zeolitului in mod repetat conduce la stoparea cresterii sau chiar la remisia totala a tumorii. Unii cercetatori sunt de parere ca administrarea zeolitului activeaza o gena din ADN-ul celulei maligne, gena care declanseaza moartea programata (apoptoza) a celulei maligne. Se tin cure cu o durata de doua luni, timp in care se iau cate opt capsule (in total 4,8 grame) de zeolit pe zi. Dupa cura cu zeolit se face o pauza de 12-20 de zile, dupa care tratamentul se reia, in total putandu-se face sapte cure cu zeolit pe an. |