Cancerul esofagian
Descriere Cancerul esofagian:
Cancerul esofagian reprezinta o boala in care celulele maligne se formeaza in tesutul esofagian. Esofagul reprezinta conductul muscular care are rolul de a transporta alimentele si lichidele dinspre cavitatea bucala spre stomac. Peretele esofagian este alcatuit din cateva straturi tisulare, incluzand membrana mucoasa, musculara si tesutul conjunctiv. Cancerul esofagian incepe din stratul superficial si pe masura ce se mareste, se intinde spre straturile din grosimea esofagului. Cancerul esofagian se formeaza cu ajutorul unor celule anormale care cresc haotic in tesutul esofagian. Aceste celule formeaza o masa numita tumora. In prezent intalnim doua tipuri de celule majore care formeaza cancerul esofagian: carcinomul celular scuamos si adenocarcinomul.
Carcinomul celular scuamos incepe actiunea de la celulele epiteliale scuamoase care tapeteaza mucoasa esofagiana la interiorul lumenului organului. Poate afecta de obicei portiunea superioara si mijlocie a esofagului.
Adenocarcinomul se dezvolta din tesutul glandular care produce mucusul necesar deglutitiei. Apare de obicei in portiunea inferioara a esofagului.
Factori de risc ai Cancerului esofagian:
- fumatul
- consumul excesiv de alcool
- refluxul gastric (reintoarcerea continutului gastric in portiunea inferioara a esofagului)
- varsta inaintata
- sexul masculin
- rasa neagra.
Simptome Cancer esofagian:
Principalele simptome ale Cancerului esofagian sunt durerea (in momentul in care pacientul consuma alimente), pierderea excesiva in greutate, raguseala si tuse, indigestie.
Diagnostic Cancer esofagian:
Pentru diagnosticarea pacientului de cancer esofagian sunt necesare urmatoarele teste:
-radiografia toracala a organelor si oaselor toracice;
-o serie de radiografii ale esofagului si stomacului; pacientul administreaza un lichid care contine bariu (un component metalic de culoare alb-argintiu), lichid care inconjoara esofagul si care este vizibil pe radiografie; procedura se mai numeste radiografie gastrointestinala superioara seriata
-esofagoscopie reprezinta o procedura prin care se vizualizeaza interiorul esofagului, pentru verificarea existentei unor portiuni anormale;
-biopsia are rolul de a extirpa celulele sau tesuturile pentru a fi examinate microscopic.
Biopsia se face de obicei in timpul esofagoscopiei. Uneori aceasta poate arata anomalii in esofag care nu tin de cancer, dar se pot transforma cancerigen.
Tratament Cancer esofagian:
Pentru tratarea cancerului esofagian sunt necesare cinci tipuri de tratament:
-Cel mai utilizat tratament pentru cacerul esofagian este interventia chirurgicala. Esofagectomia are rolul de a elimina chirurgical anumite parti din esofag.
-Radioterapia este un tratament folosit cu succes care foloseste raze X de energie inalta sau alte tipuri de radiatii pentru a distruge celulele maligne.
-Chimioterapia se administreaza pentru a opri cresterea celulelor canceroase din organism.
-Terapia cu laser foloseste un fascicol de laser pentru a distruge celulele canceroase
-Electrocoagularea: foloseste un curent electric pentru distrugerea celulelor maligne.
Cancer bucal si faringian - e administreaza câte 6-8 tablete de zeolit pe zi, in cure de 90 de zile, urmate de 30 de zile de pauza, dupa care tratamentul se reia. Pentru a creste eficienta terapeutica a zeolitului, se consuma si multe sucuri proaspete de legume (mai ales de morcov, de patrunjel, de cartofi cruzi), sucuri de zarzavaturi (patrunjel, leustean, telina, frunze de morcov), cereale fierte si mixate (hrisca, grau si ovaz, in special). O alimentatie corecta, cu un aport nutritiv suficient si care,
|