Descriere guta:
Guta nu este doar o boala metabolica in care acidul uric se depune la nivelul articulatiilor, tesuturilor. Ea poate aduce diabetul, ateroscleroza si complicatii renale. Din pacate, este o boala invalidanta, depunerea la nivelul articulatiei a acidului uric distruge articulatia. Distrugind articulatia, osul si cartilajul, aceasta isi modifica aspectul si devine nefunctionala.
Guta este un proces patologic care rezulta printr-o tulburare metabolica centrala, cunoscuta ca hiperuricemia. In stadiile timpurii ale bolii, atacurile acute ale artritei gutoase sunt frecvente. Pe masura ce guta progreseaza se dezvolta artrita cronica si tofi in articulatiile afectate. Guta primara se datoreaza unei erori innascute ale metabolismului si numara peste 90% dintre cazurile de guta, iar 10% se datoreaza gutei secundare. In guta primara defectul enzimatic care conduce la hiperuricemie este necunoscut. Cauzele de guta secundara cuprind boala renala, conditiile cu turnover crescut al acizilor nucleici si erorile innascute ale metabolismului. Artrita acuta monoarticulara Este prezentarea initiala la 90% dintre pacienti. In stadiile initiale ale bolii sunt afectate 1 sau 2 articulatii. Tipic acestea sunt mici, ale extremitatii inferioare. Podagra (inflamatia primei articulatii metatarsofalangiene) este manifestarea articulara initiala in 50% dintre cazuri. Podagra poate fi observata si la pacientii cu pseudoguta, sarcoidoza, artrita gonococica, artrita psoriazica si artrita reactiva. Atacurile debuteaza brusc si ating intensitatea maxima in 8-12 ore. Articulatia este rosie, calda si sensibila. Netratat primul atac se rezolva spontan in 2 saptamini.
Cauze guta
Principala cauza a gutei este excesul de acid uric din sange, insa nu toate persoanele care au hiperuricemie fac si guta. Cand nivelul acidului uric are valori foarte mari, acesta poate forma cristale de urat care se depun apoi la nivelul articulatiior. Alte cauze ce pot determina guta sunt:
- Obezitatea;
- Consumul excesiv de alcool;
- Hipertensiune arterial;
- Medicamente diuretice;
- Aspirina;
- Tuberculostatice - medicamentele impotriva tuberculozei;
- Leucemii, limfoame;
- Rude de gradul I care au boala;
- Boala renala cronica;
- Hipotiroidismul;
- Afectiuni genetice care determina un nivel crescut al acidului uric.
Simptome guta
Simptomele gutei sunt aproape intotdeauna acute si bruste, ele manifestandu-se in special noaptea, fara semnale de alarma in prealabil.
Simptomele gutei includ in principal:
Durere intensa a articulatiilor – guta afecteaza in principal articulatia de la degetul mare de la picior, insa ea poate aparea si la articulatiile piciorului, la glezna, maini si incheieturi. Daca este lasata netratata, durerea persista intre cinci si zece zile, dupa acest interval critic ea dispărand.
Cresterea temperaturii locale, durere, si sensibilitate crescuta la nivelul articulatiei (de cele mai multe ori la articulatia degetului mare de la picior, denumit si haluce).
- prurit tegumentar (mancarime a pielii) si exfolierea pielii aparuta dupa remitarea atacului de guta
- culoare rosie a tegumentului in regiunea articulatiei afectate, asemanatoare unei infectii tegumentare locale
- febra
- limitarea miscarilor normale a articulatiei
Factori de risc guta
Guta apare in principal atunci cand exista un nivel crescut de acid uric in organism. Factorii care duc la cresterea nivelului de acid uric din corp sunt:
1. Stilul de viata. Alegerile pe care le face zilnic cresc riscul aparitiei gutei. Astfel de alegeri includ consumul excesiv de alcool care creste riscul aparitiei gutei. Este vorba despre mai mult de doua pahare de alcool pe zi in cazul barbatilor si un pahar in cazul femeilor.
2. Starea de sanatate. Anumite boli ne pot predispune la a face guta. Astfel de afectiuni includ existenta unei tensiuni arteriale mari – hipertensiunea, dar si boli cronice precum diabetul, nivelul crescut de grasimi si de colesterol din sange – hiperlipidemia si ingustarea arterelor – arterioscleroza.
3. Administrarea anumitor medicamente. Folosirea anumitor diuretice, prescrise in special pentru tratarea hipertensiunii, poate duce la cresterea nivelului de acid uric din corp si implicit la aparitia gutei. Acelasi risc este prezent si in cazul medicamentelor prescrise de medic in cazul unui transplant de organe, pentru evitarea respingerii organului transplantat de catre corp.
4. Istoricul medical al familiei. In cazul in care un membru al familiei a suferit sau sufera de guta, exista o predispozitie catre aceasta boala.
5. Varsta si sexul. Guta apare in special la barbati, in primul rand din cauza ca femeile tind sa aiba un nivel mai scazut de acid uric decat barbatii. Cu toate acestea, dupa instalarea menopauzei, nivelul de acid uric incepe sa creasca si la femei. Barbatii sunt predispusi la a suferi de guta intre varsta de 40-50 de ani, in timp ce femeile sufera de guta dupa 50 de ani.
Tratament guta
Guta este de obicei tratata cu succes prin eliminarea cauzelor predispozante precum si prin administrarea tratamentului medicamentos corespunzator. Daca evolutia bolii a depasit 10 ani si nu s-a efectuat nici un tratament, este posibil ca acidul uric sa se fi acumulat la nivelul articulatiilor sub forma cristalelor de acid uric (tofi gutosi). Optiunile pentru tratarea gutei acute includ antiinflamatoriile nesteroidiene, corticosteroizii si colchicina - un tratament clasic care astazi este rar indicat. Alegerea regimurilor terapeutice depinde de problemele de sanatate concomitente: insuficienta renala, ulcerul peptic.
Tratamentul gutei este impartit in 2 etape:
- diminuarea durerii acute (cauzate de inflamarea articulatiei) prin administrarea medicamentelor anti-inflamatorii sau a corticosteroizilor;
- prevenirea viitoarelor crize si a complicatiilor pe termen lung, prin evitarea unor medicamente care pot declansa atacuri de guta, ajustarea dietei si a cantitatilor de alcool consumate si administrarea unor medicamente care duc la scaderea nivelului de acid uric.
Prevenire guta
Pentru a preintampina guta este necesar: adoptarea unui stil de viata echilibrat si sanatos, mentinerea unei greutati corporale echilibrate si normale, evitarea alcoolului, consumului excesiv de alimente cu continut de proteina animala, mentinerea unei valori normale a colesterolului.
Cauze naturale. Ocupatiile actuale sedentare si stationare, utilizarea mijloacelor de transport, mediul poluant, consumul substantelor nocive, radiatiile electrice, ultravioletele si altele, dauneaza mult vitalitatii si starii noastre de sanatate. Poluarea solului, apei si aerului a daunat atat de mult compozitiei substantelor minerale, incat in zilele noastre nu se mai regasesc in natura la fel cum erau in urma cu un secol. |